Ärjänsaaren metsänhakkuut tammi-helmikuussa 2016

Ärjänsaaren metsänhakkuut tammi-helmikuussa 2016

Ärjän länsipuolen törmää. Taustalla Palopää.
Ärjän länsipuolen törmää. Taustalla Palopää, jota paikalliset kutsuvat myös Palokärjeksi.

Oulujärvellä on noin 650 saarta. Yksi saarista on Ärjänselän keskellä kohoava jylhä Ärjänsaari. Se tunnettiin aikaisemmin myös nimellä Ärjänsalo. Tuo nimi tarkoittaa tuulista saarta, jossa kasvaa komeita honkia. Nyt Arjänsaari on kokemassa saman kohtalon kuin monet muutkin Kainuun meren saaret, sillä sen salskeat metsät kaadetaan. Näin kävi parikymmentä vuotta sitten mm. Toukansaarelle, jonka sisäosista metsä kaadettiin lähes kokonaan. Sen jälkeen Toukka muistutti ilmasta katsottuna  pitkään munkin paljasta päälakea. Vain saaren reunamille jätettiin metsää, jota Oulujärven tuhdit myrskyt kellistivät.

UPM on nyt aloittanut kauan valmistelemansa metsänhakkuut Ärjässä. Töiden piti alkaa jo viime talvena, mutta luontoäiti esti jäätien valmistamisen saareen talvella 2015.  Nyt tilanne on toinen ja Ärjään Ruunaniemestä vievä jäätie on kohta valmis kovien pakkasten vuoksi. Yhtiö aikoo kaataa Oulujärven helmen salolta peräti 300 rekkakuormallista puutavaraa.  Rekkajonon pituus olisi kaikkiaan noin kuusi kilometriä!  Kymmeniä tuhansia komeita Ärjän honkia. Tämä määrä on aivan käsittämätön suuri!

 

Ja tälle saaren raiskaukselle Kainuun ELY-keskus on antanut siunauksensa jo joulukuussa 2014. Tämä viranomainen, jonka tehtävänä on suojella Kainuun luontoa, on sitä mieltä, että ”Ärjänsaaren hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitellyt hakkuut eivät vaaranna rantojensuojeluohjelman ja Natura 2000 -verkoston tavoitteita”. Lisäksi ELY-keskuksen mukaan saaren harjuluontoon kohdistuvat vaikutukset eivät ole merkittäviä.  Hakkuut ovat mielestäni aivan valtavia saaren koon ja eroosioherkän maaperän huomioiden.  Saaren metsissä kulkevat polut osoittavat selkeästi Ärjän kunttakerroksen ohuuden. Puuston kaadon jälkeen puiden juuret eivät sido hiekkakankaita millään tavoin ja eroosio pääsee vauhtiin. Lieneekö päätöksen tehnyt virkakunta edes käynyt koko saarella, sillä se ei näytä tuntevan Ärjän eroosiomekanismeja?

 

Ärjän Palopään dyyneillä riehui 1900-luvun alussa tulipalo. Alueen honkia ei ole istutettu vaan ne saivat hyvän kasvupohjan tulipalon jälkeen.
Ärjän Palopään dyyneillä riehui 1900-luvun alussa tulipalo. Alueen honkia ei ole istutettu vaan ne saivat hyvän kasvupohjan tulipalon jälkeen. Vaikka seudun hongat eivät ole kookkaita, osa niistä on iältään jopa liki 200 vuotta!  Salolle syntyy helposti polkuja, jotka osoittavat saaren metsäpohjan haavoittuvuuden. Ravinneköyhässä maaperässä puut kasvavat hitaasti kuin Lapissa.

 

Täytyy myös muistaa, että Ärjänsaaren honkia ei kaadeta enää pokasahalla vaan järeillä metsätyökoneilla, jotka jättävät saaren maaperään pysyvät jäljet. Ärjänsaari on koko Oulujärven upein saari, vyöryvine törmineen, laakeine hiekkarantoineen ja humisevine hongikkoineen.  Vastaavia ei muualta löydy.  Nyt tämä Kainuun helmi muuttuu järeiden hakkuiden tuloksena pelkäksi raiskioksi ja sen virkistys- ja kauneusarvot ovat vuosikymmeniksi menneet. Olen kulkenut Kainuun korpimailla ja saloilla lähes 40 vuotta ja sen pohjalta voin sanoa, ettei missään ei ole niin valoisia hongikkoja eikä missään tuuli humise yhtä rauhoittavasti kuin Ärjän saloilla.

 

Ärjän valoisaa, tuulessa humisevaa hongikkoa.
Ärjän valoisaa, tuulessa humisevaa hongikkoa. Tuuli näppäilee kepeästi hongiston latvuksia ja synnyttää korvia hyväilevän äänimaiseman. Metsän huminalla on samanlainen terapeuttinen vaikutus kuin gregoriaanisella kirkkolaululla. Myrskyllä hongikon ääni muuttuu ja tuuli ujeltaa latvuksissa niin, ettei toisen puheesta saa enää selvää.

Edellisen kerran Ärjässä oli iso savotta vuoden 1907 tietämillä, jolloin 300 tukkijätkää kaatoi pokasahalla saaren metsiä. Lisäksi Palopäässä riehui samoihin aikoihin laaja metsäpalo, joka poltti huomattavan osan länsipään puustosta. Sen vuoksi Ärjänsaaren hongikot ovat nyt pituuskasvultaan tasalaatuisia eivätkä herätä intohimoja samalla lailla kuin aarnimetsät. Totta myös on, että UPM omistaa saaren ja sen metsät, mutta miksi sen pitää raiskata koko saaren puusto eikö pienemmillä harvennushakkuilla olisi selvitty?

 

Ärjänsaaren pohjoispuolella Mansikkatörmä kohoaa liki 20 metrin korkeuteen.
Ärjänsaaren pohjoispuolella Mansikkatörmä kohoaa liki 20 metrin korkeuteen. Mansikkatörmä-nimen etymologia on epäselvä. Nimi lienee tervansoutajien antama ja tarkoittaa mm. turvarantaa, jonne tervamiehet pääsivät Ärjänselän myrskyjä pakoon.

Kun Tihisenniemen tehdas ajettiin alas syksyllä 2008, yhtiö perusteli lakkautusta Kainuun puunhankinnan kalleudella ja kuljetuskuluilla. Miten yhtiö nyt on niin kiinnostunut Ärjän metsärikkauksista?  Vanhan Kajaani-yhtiön aikana Ärjänsaari oli yhtiön silmäterä, jota kehitettiin ja sen puustoa vaalittiin. Nyt, kun yhtiön päättäjät asuvat kehäkolmosen eteläpuolella ja ulkomailla, on aivan yksi lysti, jos Kainuun upein saari tuhotaan vuosikymmeniksi. Jälleen vahvistuu käsitykseni siitä, että Kainuu on pelkkä siirtomaa, jota metsä- ja kaivosyhtiöt kohtelevat miten lystää.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ärjän Porokirkko oli muinoin lappalaisten riittipaikka. Nykyisin sen nimi on Lentohiekka. Täällä lappalaiset tekivät vuotuisriittejään varmistaakseen seuraavan vuoden peurasaaliin. Peurat hakeutuivat aikoinaan talvisin saaren jäkäläkankaille.

 

Tässä hakkuukiistassa ei ole lainkaan käsitelty sitä, että Ärjänsaari on ollut muinaisten lappalaisten riittipaikka. Sillä on itse asiassa samanlainen sakraalinen arvo kuin Ukonkivellä Inarijärvellä tai intiaanien pyhillä paikoilla USA:ssa. Ärjän Lentohiekan alueella on sijainnut muinoin lappalaisten Porokirkko, jossa Kainuun alkuperäisasukkaat tekivät vuotuisriittejään.  Toinen sakraalipaikka” on sijainnut Terävässäpäässä, jossa oli aikoinaan kalastajien uhripuu. Vielä 1800-luvulla lähiseudun ranta-asukkaat ja kalastajat eivät koskaan käyneet Ärjän sisäosissa, sillä se oli tabu vaan tulistelivat vain saaren rantamilla.  Nyt UPM:n motot jylläävät juuri saaren länsipäässä Porokirkon alueella. Näin tämä meidän teknistaloudellinen nykyuskontomme kohtelee tällaisia kohteita.
Ärjän istutusmetsää. Tällaista on sitten hakkuiden jälkeen odotettavissa. Ei taida tulla kunnon tukkipuita.
Ärjän istutusmetsää. Tällaista on sitten hakkuiden jälkeen odotettavissa. Ei taida tulla kunnon tukkipuita.

 

Järeiden metsänhakkuiden jälkeen eroosio pääsee saarella vauhtiin eivätkä siinä sen jälkeen enää auta yhtiön ”metsänhoitotoimet”.   Kaiken tämä perusteella näyttää siltä, että yhtiö vie nyt tuhkatkin pesästä ja Kainuu on yhtä komeaa luontokohdetta köyhempi.  Ärjän upeita hongikkoja pääsevät tulevaisuudessa ihailemaan vasta lastenlastenlapset, jos hekään.

 

Saaren törmillä sinnittelevät ikiaikaiset kummituspetäjät, jotka lopulta vyöryvät järveen.
Ärjänsaaren törmillä sinnittelevät vahvojen juuriensa varassa ikiaikaiset kummituspetäjät, jotka lopulta kaatuvat syysmyrskyissä törmien rintuuksille ja vierivät viimein järveen. Saari pienenee vääjäämättä aikojen saatossa Oulujärven kallistuessa maannousun myötä itään päin.

Reijo Heikkinen

Ärjänsaaren metsänhakkuut tammi-helmikuussa 2016
Artikkelin tagit: