Hailuodon Marjaniemen majakka ja saaren pookit

Suomen majakat

Hailuodon Marjaniemen majakka ja saaren pookit

Hailuodon Marjaniemen majakka ja saaren pookit

Siromuotoinen Marjaniemen majakka ja majakanvartijoiden asuinrakennukset valmistuivat kesällä 1871. Käyttöön majakka otettiin kuitenkin vasta 3.9.1872, jolloin majakan valokiila alkoi välähdellä pimeälle merelle. Kiila ulottui tuossa vaiheessa yhdentoista meripenikulman päähän. Uusi kellokoneisto pyöritti ranskalaisvalmisteista diopterista linssistöä ja lähetti 20 sekunnin välein majakanvalon horisonttiin. Lyhdyn polttimossa käytettiin naurisöljyä, koska se ei savutta­nut ja mustuttanut linssejä. Kesällä 1908 Marjaniemen majakaan asennettiin kaasupolttimo. Sen avulla valokiila ylsi jo 16 meripeninkulman päähän. Vuonna 1950 majakan valolähde muutettiin asetyleenikaasuvaloksi ja majakka automatisoitiin. Nykyisin voimanlähteenä on sähkö. Majakan teho on nykyisin 1,36 miljoonaa kandelaa.

Kylmäpihlajan majakka

Kylmäpihlajan majakka

Rauman edustalla noin 10 kilometrin päässä mantereesta sijaitseva Kylmäpihlajan majakka on varsin nuori, jos sitä vertaa maamme vanhimpiin majakoihin. Kylmäpihlajaan rakennettiin betonista ja tiilista vuonna 1953 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Meritien turvallisuudesta alueella huolehti sitä ennen Rauman majakkalaiva, joka siirrettiin sen jälkeen Kemin edustalle.

Söderskärin majakka

Söderskärin majakka

Noin 15 meripeninkulman eli 27,7 kilometrin päässä Helsingistä, Porvoon ulkosaaristossa kohoaa uljas Söderskärin majakka. Sen palveli Helsingin edustan laivaliikennettä vuosina 1862–1989. Saarella tiedetään olleen jo 1700-luvulla venäläisten rakentama tunnusmajakka, mutta se lienee tuhoutunut jo 1800-luvulle tultaessa. Sen tilalle pystytettiin 1825 Söderskärin saariryhmään kuuluvalle Mattlandetille uusi pooki.