Ärjän tuulet ja tuiverrukset

Ärjän tuulet ja tuiverrukset

Myrsky Paltaselällä syksyllä 2013
Myrsky Oulujärvellä syksyllä 2013

Vuoden 365 päivästä Ärjässä tuulee ainakin 300 päivänä. Ei ihme, sillä  saaren Ärjä-nimikin viittaa kovaan tuuleen tai myrskyyn. Syksyisin tuulet voivat yltyä jopa ankaraksi myrskyksi. Silloin selkä palaa valkoisena ja suuret kuohupäät iskevät saaren rannoille juoksuttaen hiekkaa tieltään ja muokaten dyynejä uuteen uskoon. Tuuli ulvoo hongikossa ja törmien reunamien petäjät kaatuvat ryskyen alhoon. Kovalla tuulella ja myrskyllä Ärjä ei ole kovin miellyttävä paikka olla ja elää, mutta on siellä kuitenkin mukavampi kuin Ärjänselän kuohupäissä, joissa kokematon voi päästä hengestään.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tuulet ovat Oulujärvellä selvästi lisääntyneet. Päivää pidemmäksi  tyyneksi järvenselkä laantuu vain muutaman kerran kesässä. Ärjän rantamat ovat rauhallisimmillaan yleensä aamuisin tai illalla auringonlaskun aikoihin. Saarella tuulee useimmiten lännestä tai lounaasta. Rajuimmat tuulet  tunkevat syksyisin lännestä keräten vauhtia avaralla Ärjänselällä. Myrskyn nostattamat tyrskyt paiskautuvat silloin koko voimallaan Palopään kivikkoon ja lennättävät vettä kauas pusikkoihin. Tuulten ja aaltojen yhteisvaikutuksesta hieno hiekka on lähes hävinnyt Palopäästä ja kulkeutunut aikojen saatossa pitkin pohjoispuolen rantamia aivan saaren itäpäähän Kirkkosäikkään.

Kovalla länsituulella venemies ei löydä saarelta juuri tyventä paikkaa. Jonkinlainen tuulensuoja löytyy Säipän laiturista, jossa länsipuolen männikkö hajottaa tuulen voimaa. Ehkä myös Palopään elio Palokärnen muodostaman hamaran eteläpuolelta löytyy pienoinen lahdeke, jonne venemies voi etsiytyä korkean veden aikana tuulen suojaan. Suurilla veneillä sinne ei ole kuitenkaan asiaa. Hautakaarteen pitkän lahdelman puolimaissa länsituuli ehtii jo nostaa aallot vaahtopäiksi ja ryöpyttää estottomasti Kirkkosäikän rantamia. Länsituulella suojaa ei löydy myöskään saaren itäpäästä, sillä puhurit kaartuvat kummasti kohti Kirkkosäikän kärkeä ja nostavat  saaren tarjo­amasta suojasta huolimatta Ärjän pohjoispuolen rantamille ison aallokon.

Ennen Oulujärven säännöstelyä aallot vyöryttivät korkean veden aikaan hiekkarinteitä eri puolil­ta saarta, mutta nykyisin korkeintaan kova etelätuuli voi kuopia kuutiokaupalla hienoa hiekkaa etelään antavan törmän juuresta ja huuhtoa sen pitkin rantamia. Silloin myös hiekkatörmien ikiaikaiset vahdit, suuret kummituspetäjät, joista vanhimmat ovat liki 200-vuotiaita, voivat rojahtaa raskaasti rytisten sikin sokin törmien rintuuksille.

 

Tuulen kaatamia Hautakaarteessa
Tuulen kaatoja Hautakaarteessa

Mauri-myrsky on ollut tutkimusten mukaan 1900-luvun voimakkain myrsky Suomessa. Se näytti voimansa myös Kainuussa. Mauri työntyi  21. ja 22. syyskuuta 1982 Perämereltä ja eteni leveänä rintamana  kohti koillista viistosti halki Pohjois-Suomen. Myrsky kulki Oulujärven länsi- ja  pohjoispuolitse kohti Ylä-Kainuuta ja aiheutti Kainuussa pahimmat tuhot Suomussalmella ja Puolangalla kaatamalla valtavasti metsää ja katkomalla sähkölinjoja. Paikoin sähkö oli poikki  päiväkausia. Paltaniemen säähavaintoasemalla myrskytuulen keskinopeudeksi saatiin 17 metriä sekunnissa, mutta puuskissa myrskytuuli ylsi noin 33 metriin sekunnissa, jopa ylikin. Ylä-Kainuussa ja Lapissa Maurin keskinopeus oli noin  18 – 20 metriä sekunnissa ja puuskissa se ylsi järvi- ja tunturialueilla jopa 30 – 35 metriin sekunnissa.

Onneksi Maurin helmat vain huiskivat Oulujärven pohjoisrantoja, sillä jos se olisi kulkenut hieman eteläisempää reittiä, se olisi Niskan- ja Ärjänselillä voimaa kerättyään tehnyt todella pahaa jälkeä Ärjässä, Koutaniemellä ja Paltaselän suunnalla. Ärjässä Mauri tyytyi katkomaan vain jonkin verran puita ja oksia, mutta ilma oli kuulemma  männyn neulasista sakeana. Niiden keräämisessä saaren muurahaisilla riittikin sitten työtä seuraavana kesänä. Täyteen raivoonsa Mauri yltyi Lapissa, jossa sen metsille aiheuttamien vahinkojen arveltiin nousseen satoihin miljooniin markkoihin.

Ertyisen pahaa tuhoa Ärjänsaaressa aiheutti kuitenkin vuonna 1985 riehunut Manta-myrsky, joka 26.10.1985 näytti muuallakin maassa mahtinsa. Myrskyn toi meille läntinen mata­lapaine, joka kohtasi Suomen yllä kylmän rintaman. Vaikka Manta ei alueellisesti ollut yhtä laaja kuin Mauri-myrsky, se aiheutti Kainuussa, ennen muuta Oulujärven alueella Mauria huo­mattavasti suuremmat vahingot. Manta-myrsky työntyi lännestä sisämaahan hieman eteläisempää reittiä kuin Mauri iskien Oulu­järven alueella ensin Säräisniemeltä  Manamansaloon ja sieltä Ärjään, jota se röyk­kyytti pahemmin kuin yksikään myrsky miesmuistiin. Manamansalossa ja Ärjänselällä Manta puhalsi paikoin yli 24 metrin sekuntinopeudella ja puuskissa jopa 35 metriä sekunnissa.

Monet Oulujärven ranta-asukkaat eivät muista nähneensä järven kuohupäitä yhtä hurjina.  Jopa liki kaksimetriset aallot vyöryivät Palopään kärkeen ja tuulet kellistivät nurin runsaasti Ärjän törmi­en ja sisäosien  puustoa. Monet ikipetäjät, jotka olivat siihen asti olivat kestäneet  kaikenlaiset tuulet ja tuiverrukset,  joutuivat antamaan periksi Mantan kourissa. Petäjät lennähtivät kuin risut törmille ja paikoin myrskytuuli  vyörytti myös rintuuksia alas. Myrskyn aiheuttamiksi vahingoik­si arvioitiin kymmeniä miljoonia markkoja Pohjois-Suomessa. Mantan jälkien siivoamisessa meni Ärjässäkin runsaasti aikaa. Manamansalossa, jossa tuhot olivat pahimmat,  se suisti lakoon tuhansia petäjiä. Manta oli meteorologien mukaan hyvin poikkeuksellinen sääilmiö, sillä sen yhteydessä satoi räntää, rakeita, lunta ja paikoin vettä. Mantan näyttävyyttä lisäsi vielä harvinainen ukkosilma ja leiskuvat salamat, jotka näillä kulmakunnilla ovat harvinaisia loka­kuun loppupuolella.

 

Keloja Ärjän törmällä
Vanhoja, tuulen kaatoja on siellä täällä Ärjän törmillä.

Ärjän männikköä röykkyytti rajusti myös syyskuun 28. päivänä 1994 riehunut  syysmyrsky, jonka kourissa ihminen koki pienuutensa Oulujärvellä. Muutamat uhkarohkeat kalastajat selvisi­vät  vain vaivoin Ärjänselän  kuohupäistä. Sama myrsky nostatti Itämerellä lähes 10 metrin aallot ja aiheutti virolaisen matkustajalaiva Estonian traagisen uppoamisen ja satojen ihmisten hukkumisen.

Syksyllä 1998 riehuneet myrskyt veivät taas mennessään metrikaupalla Kirk­kosäikän eteläpuolista matalaa törmää ja kaatoivat siihen asti törmän rintuuksissa sitkeästi sinnitelleitä  ikivanhoja petäjiä. Myös syksyllä 1999 Oulujärvellä oli useita myrskyjä, jotka eivät kuitenkaan aiheuttaneet tuntuvia tuhoja puustolle.

 

Viime vuosien rajuin myrsky Ärjässä koettiin 31. heinäkuuta 2014, jolloin Kun Helenä-myrsky runteli rajusti Ärjää. Edellisenä päivänä ilmatieteen laitoksella annettiin seuraava varoitus:
”Kesän yksi rajuimmista ellei rajuin ukkospäivä koittaa torstaina, Helenan päivänä. Voimakkaiden tuuliväänteiden säestämänä on koko ukkosiin liittyvien ilmiöiden kirjo mahdollinen: yli 25 m/s ukkospuuskia, rankkasateiden aiheuttamia kaupunki- ja taajamatulvia, 2-4 cm (mahdollisesti yli 4 cm) rakeita sekä rajua salamointia. Olosuhteet ovat olemassa myös yksittäisten trombien muodostumiselle. Tilanteessa ovat ainekset erittäin voimakkaille ukkosille ja laaja-alaisille vahingoille. Jo torstain vastaisena yönä voi olla runsaasti salamoivaa kohokonvektiota liikkeellä lämpimään advektioon liittyen etenkin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, mahdollisesti myös Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Lapissa. Rajuimmat ukkoset syntyvät edellä mainitun kylmän rintaman läheisyyteen ja sen etupuolelle. Sekä 0-6 km että 0-3 km tuuliväänteet ovat vaara-alueella noin 20 m/s mikä lisää merkittävästi vaaraa aiheuttavan konvektion riskiä. Ensimmäiset voimakkaammat sisämaan ukkoset saattavat koostua osittain supersoluista, mutta päivän mittaan ukkossolut järjestäytyvät yhdeksi tai useammaksi konvektiiviseksi järjestelmäksi. Nämä ukkosrykelmät ottavat todennäköisesti rintaman myötä N-S tai NE-SW -suuntaisen nauhamaisen muodon. Paikoin niiden pohjoisosiin tosin liittyy enemmän luode-kaakko-suuntaisia pullistumia, joiden yhteydessä syöksyvirtausten riski on kaikkein suurin. Todennäköisimmin tällaisia ”bow-echo” kaarikaikuja syntyy karttakuvan oranssilla alueella, etenkin Keski-Suomen ja Pohjois-Savon pohjoisosissa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.                                                      
Leirimajan takana sijaitseva polku, jonka varrelta metsää kaatui kosolti.
Leirimajan takana sijaitseva polku, jonka varrelta metsää kaatui kosolti.
Erityisesti kaarikaikujen yhteydessä syöksyvirtaukset voivat olla yli 25 m/s ja tuulituhoja saattaa syntyä laajoilla alueilla. Järjestäytyneissä ukkosrykelmissä voi intensiivisen salamoinnin ohella sataa 2-4 cm rakeita. Mikäli irrallisia supersoluja pääsee muodostumaan, ovat yli 4 cm rakeet myös mahdollisia. Rintaman läheisyydessä alimman kilometrin tuuliväänne on voimakasta eikä yksittäisen (supersolu)trombin mahdollisuutta voida sulkea pois. Nostotiivistyskorkeus on malliluotausten perusteella varsin alhaalla, mikä helpottaa mahdollisen trombin muodostumista. Todennäköisemmin konvektiivinen moodi kuitenkin suosii ”suoria konvektiivisia tuulia”. Koska ukkosjärjestelmät liikkuvat lähes rintamapintaa myöden koilliseen, voivat sadekertymät nousta erittäin suuriksi. Tästä syystä kaupunki- ja taajamatulviin on syytä varautua. Kehittyvät ukkossolut ovat hyvin nopealiikkeisiä. Ne voivat matkata noin 100 km/h ja suuntana on koillinen. Mahdollisten supersolujen osalta liikesuunta on enemmän itäkoilliseen.” (http://www.myrskyvaroitus.com/index.php/ennuste/92-rajuilmaennuste-31-7-2014)
 
Helanan myrskytuhoja
Helenan myrskytuhoja Hautakaarteen törmän reunalla

 

Tuo sääennuste piti harvinaisen hyvin paikkansa. Myrskyrintama työntyi Vuolijoen suunnasta kohti Ärjää ja aiheutti pahimmat metsätuhot miesmuistiin. Kainuun Sanomat -lehdessä Helena-myrskyksi nimetty rajuilma aiheutti saarella todellisen hävityksen kauhistuksen:
”Torstainen ukonilma ja Helena-myrsky iski vimmansa kenties pahimmin Ärjän saarelle. Ärjän Onnessa yrittäjänä toimiva Mika Kopsa kävi torstai-iltana tarkistamassa myrskyn jälkeisen tilanteen saarella. Näky oli hurja ja lopulta lohduton. Puita oli pitkin poikin talojen päälle kaatuneina ja polkujen esteinä. Kopsa arvioi, että metsän keskeltä on laonnut satoja runkoja. Ärjän vanhan leirimajan ympäriltä puita on kaatunut eniten. – Leirimaja oli ennen metsän keskellä. Eipä ole enää. Nyt sen ympärillä on vain kaatuneita puita, autiota ja aavaa maastoa, Kopsa kuvailee. UPM:n omistaman saaren tuhoja tutkitaan tarkemmin viikonlopun aikana. Tuhoutuneiden hehtaarien määrää Kopsa ei kykene arvioimaan, mutta saarelle saapuu päivän aikana UPM:n mittaaja. Tänään saarelta yritetään talkoovoimin raivata pahimmat rungot ja oksankappaleet pois. Maanantaina paikalle ennättävät metsurit. – Ärjä koki luultavasti tuhoista pahimmat. Ja myös pahimmat tuhot, mitä saarella koskaan on tapahtunut, Kopsa sanoo.” (Kainuun Sanomat  Julkaistu 1.8.2014 klo 10:02)
Helenan syöksyvirtaus iski rajuimmin Hautakaarteeseen ja siellä erityisesti Leirimajan liepeille. Majassa oleillut ulkomaalainen nainen selvisi myrskyn kourista nipin napin perin juurin järkyttyneenä, sillä rakennuksen päälle kaatui kaksi suurta törmällä ollutta petäjää. Helenan voimasta Leirimajan läheisyydessä kaatui useita satoja petäjiä. Kaikkiaan Ärjän myrskytuhot olivat noin 600 runkoa. Helena teki tuhojaan myös muualla. Se kaatoi metsää eri puolilla maata noin 0,4 miljoonaa kuutiota. Kaatuneen metsän hinnaksi arvioitiin noin 16 miljoonaa euroa.
Leirimaja kaatuneiden puiden keskellä
Leirimaja kaatuneiden puiden keskellä

 

Selvittelin myöhemmin Helenan kulkusuuntia ja tuhoja saarella. Vuolijoen suunnasta tullut syöksyvirtaus iskeytyi noin 30 metrin sekunttinopeudella eli lähes hirmumyrskyn lukemin Leirimajan eteläpuoliseen törmään, josta se ikään kuin voimaa saaden kimposi läheisyydessä olevien petäjien kimppuun ja teki puustossa rajua jälkeä noin 300 metrin matkalla. Tuhojen keskittyminen tuolle alueelle johtui ennen muuta siitä, että Leirimajan takana alkoi saaren keskustaan vievä metsäpolku ja alueella puuntiheys oli huomattavasti vähäisempi kuin muualla. Näin syöksyvirtaus pääsi työntymään tuossa kohdassa ikään kuin kanjonia myöten saaren sisäosiin ja kaatoi sen vuoksi puita hyvin runsaasti polun molemmin puolin, ennen muuta sen läntiseseltä puolelta.
Helena katkoi vankkoja petäjiä kuin hammastikkuja.
Helena katkoi vankkoja petäjiä kuin hammastikkuja.

 

Syöksyrinaman jälkeä Ärjän puustossa
Syöksyrinaman jälkeä Ärjän puustossa
Helenan aiheuttamat tuhot osoittavat selkeästi, kuinka puuston keskelle johtavat polut voivat ruokkia syöksyvirtauksia ja aiheuttaa laajojakin metsätuhoja Ärjässä. Kuluvan vuoden tammikuussa Ärjän hakkuita varten UPM on raivannut noin kuuden metrin levyisiä metsäteitä Ärjän sisäosiin. Metsäautotie alkaa Säipästä ja sen yksi haara kaartuu kohti Palopäätä ja toinen kohti saaren itäosia.  Niinpä nämä saaren puuston keskelle syntyneet väylät tarjoavat tulevaisuudessa Ärjään iskeville syöksyvirtauksille oivalliset kulkuväylät saaren sisäosiin ja takuuvarmasti lisäävät tuulenkaatojen määrää. Saaren sisäosassa petäjien juuret eivät ole kovin vahvat ja hiekkaperäisessä, eroosioherkässä maaperässä juuret eivät saa riittävästi tukea pysyäkseen pystyssä.  Näin on syntynyt automaatti, joka tuottaa tulevina vuosina yhä uusia tuulenkaatoja. Näitä metsäautoteitä ei olisi pitänyt raivata Ärjään vallitsevien tuulten suuntaisesti. UPM:n olisi pitänyt huomioida paremmin seudun tuuliolosuhteet raivatessaan saaren sisäosiin metsäautoteitä.
Helanan tuhoja Vierasniemessä
Helenan tuhoja Vierasniemessä


Jos pohjoinen puhaltaa tai tuuli käy luoteesta,  Hautakaarteeseen antavan törmän alapuolella on yleensä tyyntä ja lokoisaa. Vaikka ilma on viileä, on se myös kirkas ja kuulas.  Pohjoistuulella  yläpuolen hongikko humisee eri tavalla kuin länsituulella. Itätuulen äityessä täyteen voimaansa aallot röykyttävät Kirkkosäikän kärkeä ja työntyvät pitkin saaren pohjoisrantaa kuohupäitä kiehien. Aaltojen ja tuulten sekä järven virtausten yhteisvaikutuksesta Kirkkosäikän kärkeen on muodostunut Oulujärvelle hyvin epätavallisen jyrkkä vajoama, jossa pohja painuu muutaman metrin matkalla jopa 14 metrin syvyyteen. Sitä ei moni usko, ennen kuin katsoo kaikuluotaimen lukemia ja merikarttaa. Ärjän kärjessä, jolla nimellä Kirkkosäikän itäpuolinen vesialue tunne­taan, on usein hankalaa ristiaallokkoa, jossa länsituulen nostamat  aallot tulevat milloin oikealta, milloin taas vasemmalta. Siinä pienveneet ovat joskus melkoisissa vaikeuksissa yrittäessään päästä rantaan suojaan.

Monesti itätuulilla ilma on helteisen utuista ja tuuli hohkaa lämpimänä. Lämmin on useimmiten myös etelätuuli, joka voi suutuspäissään heittäytyä äksyksikin ja  murjoa törmäin kynnystä. Hautakaarteen törmän puolivälissä on hiesun muodostama kuru, jonka taakse etelätuulet ovat kasanneet vuosien saatossa muutaman metrin korkuisen lentohiekkakumpareen. Kovalla etelä­tuulella hiekka pölisee ilmaan ja  nietostuu törmän takaiseen hongikkoon.

Kesällä lounaistuuli on Ärjässä yleensä lenseä, mutta saattaa sekin syksyisin intoutua näyttä­mään voimiaan ja kurittaa äkeänä toden teolla saaren rantamia. Silloin suojaa saa vain saaren laiturissa ja saaren koilliskulmassa yhtiön savusaunan laiturissa, jos sielläkään.

 Kovin hyvää suojaa Ärjän vähäiset lahdelmat eivät tarjoa, jollei lukuun oteta Palopään eteläpuo­lista pientä poukamaa, josta kalastajat ovat hakeneet  vanhastaan suojaa veneelleen. Ärjä muis­tuttaakin olosuhteiltaan jotain Merenkurkun ulkoluotoa, siksi rajusti tuulet ja aallot sitä ajoittain röykyttävät. Myrskysäillä saari muodostaa näköjään monille veneilijöille jonkinlaisen haasteen. Moni yrittää sinne perin heppoisin välinein, mutta vaarantaa samalla omansa ja muiden venees­sään matkaavien hengen. Kun Ärjä ärjähtelee, silloin viisas pysyy satamassa ja nauttii rannalla aaltojen mahdista.

Reijo Heikkinen

Leippeistä laineista se myrskykin alkaa.
Leppeistä laineista se myrskykin alkaa.

 

Myrskylaulu

Synkkä on nyt syksyn yöhyt,

rannan aallot loiskuttaa,

pilven vöissä huljuu taivas,

sysimusta ompi maa!

 

Korven kylmän naavapuissa

hornan äänin hohajaa,

taivaanvuoden siivensuihke

kamalasti sohajaa…

 

Minä seison kalliolla,

luonnon ääntä kuunnellen –

on kuin myrskyt maailmankin

pauhais takaa aaltojen!

Ilmari Kianto, Ilmari Kiannon kauneimmat runot.

Keuruu 1964, s. 28

 

 

Ärjän tuulet ja tuiverrukset
Artikkelin tagit: